Svenskaمطالب ویژه

Det persiska nyåret

Nowruz 2581

Nu när vi passerar ännu ett persiskt år och så småningom förbereder oss för att fira det nya året 2581, är det inte olämpligt att bekanta oss lite med dess seder och källan till persiska gärningar i dessa tider. Grunden för solåret fastställdes och implementerades av den store vise Omar Khayyam, men dess tid och grund beräknades från tiden då Umar ibn al-Khattab, det tredje kalifatet, dominerade Iran. Den arabiska invasionen av Iran ägde rum år 30 månåret, i enlighet med år 651 e.Kr. Början av det nya solåret i Nowruz bestäms av de patriotiska iranierna och shahen accepterar deras förslag.

I det antika Iran började det nya året med Souri-firandet och slutade med trettondagsceremonin. Nu, steg för steg, kommer vi att granska denna ceremoni på ett allmänt och kortfattat sätt.

1 – Den sista natten på onsdagsfirandet eller Eldfesten:

Souri-festivalen eller firandet av elden var helig enligt många forntida iranier. Inte för att de idag av misstag anklagas för att de dyrkar eld, utan för att de ansåg att Gud var absolut ljus och på sin tid var elden det enda sättet att belysa, så det var heligt för dem. Eftersom tändningen av ljus i andra religioner härrör från denna tro. Ordet “Sur” betyder “röd” och “eld”. I det forntida Iran var det en eldfestival varje månad, av vilken idag bara Sadeh Souri (mitt i sommaren) och den sista natten på onsdagsfirandet återstår kallades Eldfesten. Därför kallades dessa firanden Souri, vars huvudelement var eld. Souri-festivalen hölls den sista fredagskvällen varje år och började med att gå till de dödas rum. Det är intressant att denna ceremoni har trängt igenom även bland muslimer, och alla besöker gravarna den sista fredagen på året! trodde att andarna skulle gå ner till marken den här natten och att de skulle vara våra gäster, så de skulle slutföra städningen innan denna dag. Den här natten åt folk i allmänhet mat som liknade nudelsoppa och trodde att nudlar skapar liv och arbeta länge och välsignat. Andra läckerheter denna natt är torkade nötter, som inkluderar: pistagenötter, mandel, alm, russin, valnötter, persikoblad, fikon och dadlar, och det är också känt som sju frukter. Dessa nötter är välgörande och människor lovade att lösa sina problem. Intressant nog tror det iranska folket fortfarande på besvärliga nötter. Krukmakeriets spådomar är en av de mest fascinerande Souri-ritualerna som också utförs på Yaldas natt, förr med Avesta-dikter och nu med Hafez dikter. Metoden är att alla slänger något i burken och lägger sedan dikterna i burken. Sedan stoppar ett barn handen i burken och tar fram ett föremål med en dikt om att lycksökaren äger föremålet. Det är nödvändigt att lägga till ytterligare en spådom genom att lyssna på förbipasserande som kallas “Fal goush” och gå till dörrarna med en sked och ett fat medan du slår dem tillsammans, vilket är värt att nämna. Samma dörr till dörr som har bleknat nu för tiden görs i västländer på Halloween. I halsdukskastningsceremonin kastade de som hade en fästmö ner sin halsduk från taket på sin fästmös hus men inte borde synas, de band en gåva till sin halsduk så att hon kunde hämta den underifrån. Det bör noteras att man förr i tiden även eldade på hustaken.

Efter den arabiska invasionen av Iran och förstörelsen av dessa firanden, bestämde sig vissa människor för att tänka på en lösning. Araberna, som trodde att onsdagar var en dag av elände och olycka, motsatte sig inte det iranska förslaget att det skulle renas genom att fira den sista natten på onsdagen varje år, och det var på detta sätt som Souri-firandet förvandlades till en onsdag Souri . Iranierna, som ansåg att elden var helig, ansåg att det var synd att hoppa över den, men araberna brydde sig inte om det och detta kätteri var nyligen etablerat.

2 – Nowruz:

A) Haftsin: Heligheten av siffran sju kommer från det faktum att Ahura Mazda och de sex Amshaspandans eller änglarna (Khortat, Amurtat, Ordivohousht, Vuhoman, Shahrivar, Espandarmaz) är totalt sju Sepantas (heliga änglar). Naturligtvis finns det många exempel på siffran sju och dess helighet, såsom: 7 livsmedel som Gud skickade till Jesus Kristus (purjolök, vinäger, olja, honung, salt, fisk, bröd) eller 7 kärleksstäder eller enligt gamla, 7 gamla saker är bra: kärlek, följeslagare, bok, svärd, vin, bad, porslin. Eller 7 plagg (henna), magenta, mullvad, blekmedel, zerek, vesmeh, kohl) som placerades på 7 ställen på kroppen (händer, fötter, ansikte, hår, ögon, ögonbryn, hals). Och 7 platser för kroppens kontakt med jorden när man ber och 7 yxor av guld, silver, zink, koppar, tenn, järn, bly etc.

B) Haftsin eller Haftshin? Många böcker hänvisar till Haft Shin, inklusive:

“Nowruz-firandet har firats

av Irans folk sedan urminnes tider

Ljus, mjölk, vin, godis,

socker, honung och te i huset[1]

Här är det värt att nämna att villkoren för materialen i denna duk måste vara med bokstaven “s” på persiska och bör ha följande faktorer:

1- Namnet måste vara persiskt

2- Ha växtrötter

3- Det ska vara ätbart

4- Det ska inte vara ett sammansatt namn.

Som vi kan se i ovanstående sammansättning är “ljus (Sham’)” ett arabiskt ord och dess persiska är “Afroozeh” eller “Espandar”. “Honey (Shahd)” är också ett arabiskt ord med den persiska betydelsen av “Angabin”. Det är också “vin (Sharab)” som blir “Badeh”. Därför leder avskaffandet av ett av ovanstående villkor till att denna hypotes avskaffas, men å andra sidan kan man säga att påståendet är korrekt och giltigt. Om vi ​​söker på parthiska och sassanidiska persiska språken ser vi att sassaniderna inte hade “sh”-ljudet och partherna inte hade “s”-ljudet, helt motsatt dem. Idag är persiska en kombination av dessa två språk. Eftersom de två orden “ängel (Fereshte)” och “budbärare (Ferestade)” eller “näve (Mosht)” och “Dålig (Mostmand)” har samma rot. Andra exempel är “vrål (Khoroush)” och “tupp (Khorous)”, “vanlig” (vilket betyder de första pengarna en person får den första dagen, veckan, månaden: Dasht) och “hand (DAST)” etc. Så, det kan erkännas att 7 shin var samma 7 synd som uttalades på parthiskt språk.

Det är intressant att de nämnda faktorerna finns för materialen i Haftsin bland mer än 15 miljoner persiska ord i endast 7 ord som börjar med “S”. Men dessa är representanterna för Ahura Mazda och de sex Amshaspandanerna, enligt följande:

Ahuramazda (Gud): Vitlök

Khortat: Sumac (Persisk krydda)

Amurtat: vinäger

Ordivohousht: gräs

Vuhoman: silverbär

Shahrivar: Samanou (en söt pudding gjord på grodda vetegroddar och mjöl)

Espandarmz: äpple

C) Sju hakor: Vissa historiker har också hänvisat till de sju hakorna och säger att de plockade sju frukter från sju träd och placerade dem på sju bord.
D) Gräs: När det gäller gräs var det så att frön av sju plantor såddes den 10 mars, och var och en av dem växte bättre fram till början av året, de planterade det för det kommande året. Å andra sidan, tron ​​att binda ett gräs är endast tillämpligt för äktenskap, och det tolkas som att behållaren som gräset har växt i är som jorden, och växternas frön är unga människor som har vuxit upp tillsammans men främmande, och att knyta grönt är precis som att knyta dem. Så, bara för äktenskap, bör du knyta en gräsknut och inga andra saker.
E) Bok: Före den zoroastriska religionen placerades en bok, som var en symbol för visdom, på de sju synderna, men efter zoroastrismens tillkomst kom Avesta bok på de sju synderna, och detta fortsatte tills araberna invaderade Iran och Avesta ersattes av den heliga Koranen.

3- Trettondedagsceremoni:

Det pratas alltid mycket om felaktigheten i siffran tretton, och det har alltid funnits en så kallad vidskepelse under hela denna period, och det är intressant att denna “vidskepelse” finns över hela världen, från små och nyetablerade länder och tredje världen till stora, gamla och utvecklade länder. Även i USA finns det hotell som inte har en 13:e våningen, och många människor gör ingenting den trettonde dagen i varje månad, och även i Iran, från avlägsna tider, på den trettonde dagen i Farvardin (2 april), människor går till naturområdena. Men var kommer denna idé ifrån? Detta går tillbaka till de gamla Mithras och iraniernas tro. I motsats till vad många tror är den enda guden i denna religion Zorwan, och efter honom finns det två gudar. Dessa två gudar, som enligt Avesta och de erhållna inskriptionerna är många, är Zorwans barn. Det finns också sex Amshaspandans (änglar) i den zoroastriska religionen, som är: Khortat, Amratat, Ordi respektive Hoosht, Vohouman, Shahrivar, Espandarms. Det är intressant att veta att siffran sjus helighet härstammar härifrån, det vill säga Ahura Mazda och de sex Amshaspandanerna, och vart och ett av dessa sju nämnda fall har en hyacint för sig själv, som ligger utanför denna diskussions ram.

Det finns också fem herrar i ritualen, som är: Mithra, Veron, Andrea, Nasti och Anahita. Nu, om vi sätter Ahura Mazda och de sex Amshaspandanerna respektive dessa fem ordensherrar, har vi totalt 12 goda heliga varelser och den trettonde kommer att vara djävulen. Det är därför som siffran 13 länge har ansetts vara otur.

Den sista dagen för att fira det nya året är den trettonde dagen, och de gamla trodde att onda andar kom till jorden med djävulen, men när de såg människor i naturen blev de rädda och närmade sig inte jorden. Det finns också tron ​​att detta är dagen för att dyrka Gud och be om regn. Rita en grön knut denna dag. En annan tradition för denna dag är ” Trettonde dags lögner”, där alla berättar en rolig lögn, som är väldigt lik aprilskämt i väst. Den här dagen äter folk nudelsoppa, vilket indikerar livslängden och året som har börjat.

[1] Sham’, Sharab, Shirini, Shekar, Shahd, Shai

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن