Svenskaمطالب ویژه

Relationer mellan Iran och Israel genom historien

Förhållandena mellan de iranska och judiska nationerna går tillbaka till mer än 2500 år, innan Israels grundande som land, då Kyrus den store erövrade det babyloniska riket (modernt Mesopotamien) och befriade de fångna judarna i Babylon för att återvända till sitt hemland, ”Israel”. I den judiska Torah kallas Cyrus som “Guds frälsare”, som hade en mycket positiv effekt på moderna relationer mellan Iran och Israel, särskilt under de första 30 åren. Anledningen till komplexiteten och specificiteten i relationerna mellan de två länderna är att Iran anses vara ett muslimskt land; Men å andra sidan är Iran inte bara ett arabiskt land utan genom historien har det alltid hotats av araberna för sin territoriella integritet, som försöker separera delar av Iran, inklusive öarna Större och mindre Tunb och Abu Musa, den södra delen av Iran, inklusive provinsen Khuzestan, stöds av Storbritannien och styr Persiska viken.

Även om Iran röstade mot uppdelningen av Palestina i två judiska och arabiska stater 1947, två år efter Israels upprättande, erkände den iranska regeringen Israel som ett de facto-erkännande, och till och med en byggnad i Tel Aviv för att inrätta ett representativt kontor köptes. Vid den tiden kunde Iran inte motstå protesterna från araberna och vissa islamiska länder, och två år senare stängdes kontoret och den schweiziska ambassaden i Teheran och Tel Aviv blev deras representanter. Det tvååriga iranska representationskontorets egendom är fortfarande registrerad i den iranska regeringen i Tel Aviv. Men även om officiellt avbrottet i förbindelserna mellan Iran och Israel upphörde, fortsatte praktiskt taget förbindelserna mellan de två länderna och till och med utvidgades över tiden och nådde ett stadium där det israeliska representationskontoret, under titeln ”Handelsrepresentation” i Teheran, öppnade igen. I gengäld öppnade det iranska representationskontoret igen i Tel Aviv.

Israels närhet till Iran ledde till Khomeinis berömda tal den 3 juni 1963 och sedan upploppen den 5 juni samma år. Många forskare anser att den 5 juni 1963 är inledningen till en revolution som ledde till upprättandet av den islamiska regimen i Iran 15 år senare. Khomeini sa i sitt tal: ”I dag fick jag veta att vissa människor från predikstolen fördes till säkerhetsorganisationen (SAVAK) och sa att de inte borde prata om tre saker, vad du än vill säga är tillåtet, man borde inte prata om shahen bör man inte prata om Israel och inte säga att religion (islam) är i fara … Israel vill inte ha Koranen i detta land; Israel vill inte ha religiösa forskare i detta land; Israel vill inte ha islams regler i detta land. Israel krossar skolan (Faizieh Qom) på inbjudan av sina djävulska agenter … de vill ta över din ekonomi; vill förstöra ditt jordbruk och handel; vill att detta land inte ska ha någon rikedom, att ta till sig rikedomen genom dess agenter”.  Således, när Islamiska republiken bildades, hade fröen till förbittring redan sådd mellan de två regeringarna i Iran och Israel.

Några månader före den islamiska-kommunistiska revolutionen 1979 tog Sharif Emami, dåvarande premiärminister, inte Khomeinis hot på allvar för att förhindra en katastrof. Detta var en möjlighet för Khomeinis anhängare att inleda en tragedi i Teheran, till exempel bränningen av Rex Cinema i Abadan där 400 oskyldiga brände ihjäl. Denna tragedi, som Cinema Rex, var tvungen att skylla på Shah och den kejserliga regimen för att Khomeini och hans allierade skulle vända folket mot regeringen. Khomeinis anhängare behövde en hög dödsantal för att genomföra en sådan konspiration. Plottet att döda människor hade tidigare kläckts av Yasser Arafat och Studentförbundet utomlands, ledd av individer inklusive den nuvarande utrikesministern för Islamiska republiken, Javad Zarif. De gjorde moskéer till rustningar och handlade med palestinska prickskyttar till Teheran. Islamisterna gick till husen runt Jaleh Square och övertygade invånarna att den 8 september skulle vissa människor komma hem för att skydda demonstranterna från shahen. Sheikh Yahya Allameh Nasiri, en av de organiserande demonstranterna på Jaleh Square, anlände till Teheran med resväskor fulla av kontanter för att anställa falska demonstranter och statistroller den 8 september 1978. Den 7 september kom Sheikh Allameh Nouri tillsammans med Jebhe Melli och Konfederationen arrangerade en demonstration i Teheran. Under demonstrationen marscherade grupper i och runt Jaleh och Shahbaz gator. Inga skott avfyrades under demonstrationen och soldaterna hade bara tomma kulor i sina vapen. Arrangörerna av demonstrationen insåg att ingen skulle dödas i denna situation och att de borde hitta en lösning för att döda folket och, som Cinema Rex-tragedin, lämna ett stort antal döda på Jaleh Square och skylla på shahen och regeringen. Jaleh Square var perfekt för detta. Det är ett litet torg omgivet av byggnader där upprorare kan placera palestinska prickskyttar. Efter demonstrationerna höll Jafar Sharif Emami ett möte med regeringstjänstemän, militär- och brottsbekämpande organ för att avsluta den kaotiska situationen i landet och sade att han hade fått rapporter att den 8 september kommer islamister, kommunister och beväpnade marxister-islamister marschera från Jaleh Square mot parlamentet och försöker ockupera där. Efter mycket överläggningar beslutade rådet att inrätta krigsrätt i 12 städer i sex månader. Den kvällen informerade kabinettet allmänheten om godkännande av upprättandet av krigsrätt från kl. 6.00 den 8 september i Teheran, Qom, Tabriz, Mashhad, Isfahan, Shiraz, Abadan, Ahvaz, Karaj, Qazvin, Kazerun och Jahrom.

Efter den islamisk-kommunistiska revolutionen i Iran var den första utländska politiska figuren som dök upp i Iran Yasser Arafat. Samtidigt presenterade Khamenei byggnaden av den israeliska “handelsrepresentationen” för Yasser Arafat och blev kontor för den palestinska representationen i Iran. Khomeini kallade också den sista fredagen i Ramadan varje år som den Quds Dagen och presenterade officiellt projektet för att eliminera Israel. Islamiska republikens regim gick snart in i kriget med sin granne Irak, varav en av rötterna var Khomeinis inbjudan till den irakiska militären att acceptera hans ledarskap och störta den härskande regimen i Irak, förutsatt att Saddam Hussein beordrade Khomeinis utvisning från Irak till Frankrike. Med utbrottet av kriget mellan Iran och Irak tog Israel ledningen när det gällde att hjälpa Iran, och trots starka anti-israeliska slagord behöll den nya regeringen i Islamiska republiken Iran och Israel informella och hemliga relationer. Även om Islamiska republiken alltid har förnekat förekomsten av sådana relationer, enligt israelerna själva, var Israels syfte i dessa relationer inte att stödja Islamiska republiken, utan att hjälpa Iran att konfrontera Saddams regim (en gemensam fiende till Iran och Israel) för att balansera kriget. Med andra ord hävdade Israel att det var farligt att öka den islamiska republikens makt, men att skapa en arabisk koalition var farligare. Enligt regeringen Menachem Begin var Irak Israels mäktigaste fiende efter Egypten. Israel, å ena sidan, motsatte sig inte Saddams fall. Å andra sidan hävdar Iran att Iraks samarbete med Israel för att skydda oljeledningar hade gett landet en ny roll i regionen och att Israel hade en hemlig ambassad i Irak och utbildade irakisk underrättelsetjänst genom Mossad.

Den israeliska vapenhandlaren, Yaqub Nimroudi, undertecknade ett avtal om att sälja missiler med Islamiska republikens försvarsdepartement, där det värdes 135 miljoner dollar, inklusive Lance- och Hawk-missilerna[1]&[2]. I mars 1982 rapporterade New York Times i en artikel att Israel hade sålt vapen till ett värde av mer än 100 miljoner dollar till Iran under 18 månader. Den Milanobaserade tidningen Panorama publicerade dokument där Israel sålde 45 000 Uzi-maskingevär, anti-tankmissiler, haubitsar och flygplansdelar till Islamiska republiken. Enligt denna artikel såldes de flesta vapen som konfiskerats från Palestina Liberation Organization under Libanon-kriget 1982 av Israel till Teheran. Enligt John Bullock[3] sålde Israel 1983 vapen till ett värde av mer än 100 miljoner dollar till Iran. Volymen av vapentransporter från Israel till Iran var så stor att ett särskilt kontor inrättades på Cypern. En av de viktigaste handlarna i denna handel var den saudiska affärsmannen Adnan Khashoggi. Den iranska medlaren i denna handel var Manouchehr Ghorbanifar. En artikel i Cyprus Weekly 1981 visade att flygplatsen i Larnaca hade använts för att skicka vapen till Iran. Den 18 mars 1982 publicerades en ny artikel i New York Times där israeliska tjänstemän bekräftade att de sålde vapen till Iran[4]. Under ett besök i USA 1982 bekräftade Israels premiärminister Ariel Sharon vapenaffärer till Iran[5]. Vid en presskonferens i Paris 1983 sa Sharon att Israel sålde vapen till Iran med USA: s godkännande. Israels ambassadör i USA, Moshe Arnes, sade 1982 att den israeliska vapenförsäljningen till Islamiska republiken godkändes av amerikanska högsta tjänstemän.

Men oavsett den korta historien som nämns ovan kan roten till fiendskapen mellan Islamiska republiken och Israel ha olika faktorer. Ur synvinkeln för regimen som islam är en av Koranens läror att muslimer kan delta i väpnad kamp om de förvisas från sina hem (Koranen 22: 39[6] -40[7]). En av de blinda fläckarna i den palestinska krisen, på vilken Iran också är starkt beroende, är frågan om palestinska flyktingar som nekas rätten att återvända. Enligt FN är palestinska flyktingar de som förlorade sina hem mellan den 1 juni 1946 och den 15 maj 1948. FN uppskattar att cirka 5 miljoner palestinier nu befinner sig i denna situation[8]. Den andra faktorn är den religiösa som har lett Islamiska republiken Iran, liksom de palestinska religiösa rörelserna, till en ihållande fientlighet mot Israel, är ockupationen av Jerusalem och dess proklamering som huvudstad av Israel. Jerusalem, eller Bait al-Moqadas, är ett land som var och en av islams, kristendomens och judendomens religioner har en särskild helighet. Denna plats är av särskild betydelse för muslimer på grund av existensen av Al-Aqsa-moskén, som var den första qiblaen för muslimer före Mecka.

Enligt Khomeini och hans anhängare har ett av målen för den islamiska revolutionen, som upprepade gånger har tagits upp, varit att återuppliva ”islams storhet och stolthet”. Arabstaternas nederlag under sexdagars krig 1967, som på ett relevant sätt tolkas som islamens nederlag, tillsammans med fortsättningen av Israels högnivåpolitik gentemot palestinierna, skadade religiösa konservativa, inklusive ledare och anhängare, i den islamiska världen, som fortsätter ännu. Uppenbarligen är Iran inget undantag från denna regel, med skillnaden att eftersom det är det enda landet som styrs av en religiös och islamisk institution, är dess reaktioner på Israels tillvägagångssätt offentliga och starka.

Från den allra första dagen av sitt beslut har Islamiska republikens existens och överlevnad varit beroende av existensen av en hypotetisk och icke-islamisk fiende, särskilt Israel. Tyngdpunkten ligger på fiendskap med Israel för att mobilisera de religiösa massorna och stärka regeringsbasen bland religiöst konservativa grupper som spelar en viktig roll för att stabilisera regeringen. Med andra ord, med denna hållning avser Islamiska republiken att återfå sin gamla dröm om att leda den islamiska världen.

Av de skäl som nämnts tidigare har den iranska regeringens fientlighet mot Israel djupa ideologiska, historiska och psykosociala rötter. Iran välkomnar också fiendskap med USA och gynnas politiskt. Men detta strider mot det faktum att alla iranska presidenter har försökt lösa olikheter med USA. Under Khatamis tid skickades till exempel ett brev utan rubrik genom den schweiziska ambassadören Tim Goldman till USA: s utrikesdepartement. Brevet var ett förslag till ett omfattande avtal mellan Iran och USA, vilket avvisades av George W. Bush. Enligt New York Times gjordes den slutliga korrigeringen av brevet av Mohammad Javad Zarif[9].

Islamiska republikens fiendskap mot Israel beror emellertid bara uppenbarligen på ideologiska frågor och har blivit mer av en konflikt mellan USA och Iran, eftersom de två länderna har utkämpat ett Proxy-krig mot varandra i Syrien. Men frågan är, om Islamiska republiken var orolig för muslimer, varför inte reagera på dödandet av uigurer i Kina eller Tjetjenien? Svaret är naturligtvis behovet av kinesiskt och ryskt stöd för att lägga veto mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Å andra sidan, genom att anta detta förfarande, försöker Islamiska republiken att förena de islamiska länderna med sig själva för att få länderna i regionen i sitt stöd i händelse av ett krig mellan Iran och USA eller Israel. Nyligen, den 31 december 2020, antog Islamiska republikens parlament en lag som har rubriken ”Irans ömsesidiga åtgärder mot mordet på martyr Soleimani” som enligt sin femte artikel: ”Regeringarna är skyldiga att göra följande arrangemang för att förstöra utnyttja den sionistiska regimen till 2041”. ”Arrangemangen” inkluderar ”skicka materiellt stöd till invånarna i Gazaremsan och stödja utländska möten till stöd för Quds”.

Slutligen är det värt att nämna att så länge massmediernas makt ligger i globalisternas och vänsterns händer, med tanke på vänstersidornas goda och nära förhållande till islamisterna, vad den sena shahen i Iran kallade ”Den farliga koalitionen mellan rött och svart”, vi ser sällan en reaktion i media på Hamas och Hizbollahs terroroperationer i media, medan Israels ömsesidiga försvar i sitt eget försvar är överdrivet. På detta sätt förändras också litteraturen som används av dem, och de palestinska olyckorna tolkas som slaktade och martyrer, medan israelerna bara betraktas som ”dödade”.

[1] Scott, Peter Dale, The Iran-Contra Connection: Secret Teams and Covert Operations in Reagan Era, 1987, South End Press, p. 169-174

[2] Jane Hunter, November 1986, Washington Report on Middle East Affairs, Israeli Arms Sales to Iran

[3] Bulloch, John, The Gulf War: Its Origins, History, and Consequences by John Bulloch and Harvey Morris, London: Methuen London, 1989, p.190

[4] Israel’s Quest for Recognition and Acceptance in Asia: Garrison State Diplomacy, Jacob Abadi, Routledge, 2004, p.49

[5] The Israeli Connection: Whom Israel Arms and why, Benjamin Beit-Hallahmi I.B.Tauris, 1987, p. 13.

[6] Tillåtelse (att slåss) ges till dem som krig görs för att de är förtryckta, och säkert kan Allah väl hjälpa dem;

[7] De som har utvisats från sina hem utan en rättvis orsak förutom att de säger: Vår Herre är Allah. Och om det inte hade förekommit Allahs avstötning av vissa människor av andra, skulle det verkligen ha dragits ner kloster och kyrkor och synagogor och moskéer där Allahs namn är mycket ihågkommen; och säkert kommer Allah att hjälpa honom som hjälper hans sak; säkert är Allah stark, mäktig.

[8] https://www.unrwa.org/palestine-refugees

[9] https://kristof.blogs.nytimes.com/2007/04/28/irans-proposal-for-a-grand-bargain/?_r=2

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن